acasă
despre noi
ediţia curentă
ediţii anterioare
abonament
publicitate
contact
    Propuneţi-ne
    un subiect de articol!
    Doriţi să primiţi
    gratuit Revista
    AfaceriLemn.ro?
    Click aici pentru a ne
    trimite un comunicat
    de presă
    Informaţii suplimentare
    puteţi găsi şi pe bursa
    de afaceri pentru
    industria lemnului
    Accesaţi acum
    cea mai mare bază de date
    de cereri şi oferte de lemn
    şi produse din lemn
    Cele mai importante
    companii din industria
    lemnului din întreaga lume
Abonare la Newsletter

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

    Zoom

Preţurile fibrei de lemn cresc
cu 11%, ajungând la valorile
de pre-criză

Stabilitatea de pe piaţa celulozei a determinat o creştere a preţurilor fibrei de lemn în regiuni din întreaga lume, în ultimele 12 luni. Indicii preţurilor pentru fibra de lemn atât pentru răşinoase, cât şi pentru foioase (SFPI şi HFPI) au crescut în ultimul an, fiind cu aproape 11% mai mari în primul trimestru al anului 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, raportează Wood Resourse Quaterly (WRQ).
Seattle, SUA. Mai, 2010. Costurile fibrei de lemn au înregistrat o creştere constantă în ultimul an, ajungând la cele mai mari valori de la începutul crizei financiare în 2008.
Preţul lemnului reprezintă 55% din costurile totale ale producţiei, fiind factorul care decide avantajele competiţionale ale unui gater pe piaţa globală.
Indexul preţului lemnului de răşinoase (SFPI), care se calculează pe baza costurilor lemnului din 16 regiuni ale lumii, a crescut pentru al 4-lea trimestru consecutiv, ajungând la o valoare de 99.55$/tonă metrică în primul trimestru al anului 2010, raportează WRQ. Valoarea indexului a crescut cu 1.2% faţă de perioada precedentă, fiind cu 11.9% mai mare decât cea înregistrată în acelaşi trimestru al anului trecut. Ajustările preţului răşinoaselor pe pieţele individuale au fost mixte, cu creşteri în sudul Statelor Unite ale Americii, vestul Canadei, Franţa şi Rusia, în timp ce în Finlanda, Spania, Chile şi Brazilia, preţurile au scăzut.
Preţurile mari ale celulozei şi condiţiile dificile de recoltare au dus la creşterea preţurilor răşinoaselor din sudul Statelor Unite, doi ani la rând. Preţurile peletelor au înregistrat o valoare record din 1988, când au început să fie urmărite de WRQ. Preţul peletelor din Canada de vest au crescut constant în ultimele 12 luni, fiind cu 12% mai mari în primul trimestru din 2010, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2009. Cu toate că preţurile au crescut, gaterele din cele 2 regiuni practică cele mai mici preţuri pentru răşinoase din lume.
Pieţele globale pentru fibra de lemn de foioase au fost şi ele mixte, afişând preţuri mai mari în acest trimestru pentru sudul Statelor Unite, Rusia şi Indonezia, şi preţuri mai mici decât în trimestrul precedent în Suedia, Finlanda, Spania şi Brazilia. Ca urmare, indexul de preţ pentru fibra de foioase (HFPI) a fost uşor scăzut trimestrul acesta - 105.90$/tonă metrică. În ciuda recentului declin, indexul a fost cu 15% mai mare în primul trimestrul al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut. Rusia, Chile şi Indonezia continuă să practice cele mai mici preţuri pentru lemnul de foioase din lume, fiind la jumătatea celor afişate în Europa.

Înapoi la toate ştirile

Sacrificarea a sute de cireşi în rod, “amendată” în expoziţia “Lemn.ro”

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din capitală a avut loc până la sfârşitul lunii mai expoziţia “Lemn.ro”, ce a inclus o instalaţie a lui Virgil Scripcariu, sculpturi ale mai multor artişti, precum şi o selecţie de fotografii. Expoziţia a recompus trei discursuri vizuale. În prima parte a fost prezentată o selecţie de fotografii realizate în anii ‘20, de autori necunoscuţi, având ca temă exploatarea excesivă a pădurilor din nordul Moldovei. A doua secţiune a fost dedicată utilizării lemnului de către sculptori, ale căror lucrări aparţin colecţiei MNAC.
A treia secţiune a expoziţiei - instalaţia 412 x 4 -, concepută de sculptorul Virgil Scripcariu, a fost prilejuită de reacţia publică, în 2006, a arhitectului Şerban Sturdza, în momentul sacrificării a 412 de cireşi în rod, dintr-o livadă din cartierul Berceni. Prima expunere adevărată a trunchiurilor de cireş contribuie substanţial la coerenţa unui discurs expoziţional, într-un spaţiu consacrat, într-o companie cât se poate de onorantă. Participă la eveniment 45 de foşti cireşi, ferecaţi în haina lor de alamă.
În ultimii 20 de ani, Bucureştiul a pierdut un milion de copaci.

   Comentează acest articol!
    Companie
    Nume
    Email
Verificare anti-robot 
   Vezi toate comentariile la acest articol!
    postat de dsadasd, dsadasdas în data de 02 august 2010 la ora 16.25
dasdsada
Adăugaţi comentariul dvs. | Răspundeţi
acasă | despre noi | ediţia curentă | ediţii anterioare | abonament | publicitate | contact | sitemap

© 2010 Romcibex SRL - RevistaAfaceriLemn.ro, AfaceriLemn.ro & WoodBusinessPortal.com sunt mărci Romcibex SRL, Romania
Adrese alternative ale serverului AfaceriLemn.ro:
Romcibex.com | Afacerilemn.ro | Afacerilemn.com | Woodbusinessportal.com | Woodbusinessportal.ro
Woodbusinessportal.it | Woodbusinessportal.co.uk | Woodbusinessportal.hu
AfaceriLemn.ro este lider în afacerile cu lemn pentru Cherestea, Frize şi Semifabricate, Parchet, Furnir, Placaj, OSB3, Paleţi şi Europaleţi,
Case din lemn, Lemn de foc şi Brichete, Utilaje prelucrare lemn, Cherestea stejar, Cherestea fag, Cherestea răşinoase