acasă
despre noi
ediţia curentă
ediţii anterioare
abonament
publicitate
contact
    Propuneţi-ne
    un subiect de articol!
    Doriţi să primiţi
    Revista
    AfaceriLemn.ro?
    Vă rugăm să
    completaţi formularul
    de abonare!
    Click aici pentru a ne
    trimite un comunicat
    de presă
    Informaţii suplimentare
    puteţi găsi şi pe bursa
    de afaceri pentru
    industria lemnului
    Accesaţi acum
    cea mai mare bază de date
    de cereri şi oferte de lemn
    şi produse din lemn
    Cele mai importante
    companii din industria
    lemnului din întreaga lume

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

    Zoom

Nereguli ca în codru la Romsilva,
sub conducerea liberalului
Dorel Oroş

Curtea de Conturi ne dezvăluie pe ce s-au tocat în 2008 banii României: plăţi nelegale, obligaţii suplimentare către bugetele publice şi abateri financiar-contabile sunt principalele abateri de la legalitate şi regularitate constatate de auditorii publici externi ai Curţii de Conturi la Regia Naţională a Pădurilor sub şefia liberalului Dorel Oroş, se arată într-un articol publicat în Curentul. Raportul Curţii arată că, în 2008, Romsilva a plătit unor salariaţi despăgubiri civile, ca urmare a refuzului conducerii regiei de a pune în executare hotărârile instanţelor de judecată prin care s-a dat câştig de cauză salariaţilor cărora li s-a desfăcut contractul de muncă.

Ministerul Mediului:
"Avem mai mulţi bani decât am putea cheltui pentru împăduriri"

În anii anteriori, n-au fost bani pentru împăduriri, aşa că nimeni nu s-a înghesuit să crească puieţi. Acum sunt bani, dar nu pot fi cheltuiţi integral, pentru că nu sunt puieţi suficienţi, conform Gândul.
Cu toate că Ministerul Mediului are la dispoziţie pentru acest an o sumă considerabilă destinată împăduririlor, 60 milioane de euro, ea nu va putea fi cheltuită integral, pentru că nu are de unde să cumpere material săditor.
"Avem mai mulţi bani decât am putea cheltui pentru împăduriri. Din suma totală de 60 milioane de euro, vom putea utiliza maximum 60-70%", a declarat pentru Gândul Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Comerţul cu lemn în Liberia:
copaci etichetaţi ca la supermarket!

În pădurile tropicale din Liberia, copacii primesc etichete electronice: este vorba despre o tehnologie pusă în practică cu scopul de a relansa comerţul legal cu lemn. Aceste etichete sunt asemănate cu codurile de bare lipite pe produsele din supermarket; ele trebuie să permită urmărirea lemnului, tăierea lemnului în pădure până la îmbarcarea sa în port, arată www.romandie.com.
Un reprezentant al societăţii elveţiene SGS, care se ocupă cu gestiunea pădurilor din Liberia, a afirmat că “Liberia este prima ţară din lume unde s-a atins acest nivel al sistemului de trasabilitate”. Se instituie controlul în păduri, asigurându-se astfel ca doar copacii care trebuie tăiaţi să fie tăiaţi, apoi se urmăreşte traseul lemnului până când este pus pe vas.
În 2006, ONU a ridicat embargoul asupra lemnului liberian, ţinând cont de eforturile Guvernului în ceea ce priveşte reluarea controlului asupra pădurilor.
Relansarea industriei lemnului este foarte importantă pentru reconstrucţia acestei ţări din Africa de Vest, care este clasată printre cele mai sărace ţări din lume.
Societăţile care au obţinut autorizaţie de exploatare au fost foarte atent selecţionate.
"Până acum, am semnat 7 contracte cu societăţi străine pentru gestiunea a 50.000 până la 400.000 de hectare”, explică directorul general al Autorităţii pentru Dezvoltarea Silviculturii.

Investitorii străini cumpără terenuri agricole şi păduri pe bandă rulantă

Firmele straine au accelerat în criză achiziţiile de terenuri agricole şi păduri. Până acum, au cheltuit peste 500 milioane de euro. Străinii au între 3 şi 5% din suprafaţa agricolă a României, susţine Ziarul Financiar.
Numai investitorii danezi au 130.000 ha, adică 1,4% din total. Hectarul de teren agricol este de zece ori mai ieftin ca în Vest.
Achiziţiile au fost derulate extrem de discret, puţini fiind cei care au anunţat deţinerile avute sau sumele de bani plătite pentru acestea.
Suprafaţa totală deţinută de străini nu este însă cunoscută de nicio instituţie publică, în condiţiile în care, pentru a derula aceste investiţii, ei sunt obligaţi să-şi înregistreze firme locale.

Înapoi la toate ştirile

   Comentează acest articol!
    Companie
    Nume
    Email
Verificare anti-robot 
   Vezi toate comentariile la acest articol!
    postat de dasdasd, adasd în data de 02 august 2010 la ora 16.13
1321313
Adăugaţi comentariul dvs. | Răspundeţi
acasă | despre noi | ediţia curentă | ediţii anterioare | abonament | publicitate | contact | sitemap

© 2010 Romcibex SRL - RevistaAfaceriLemn.ro, AfaceriLemn.ro & WoodBusinessPortal.com sunt mărci Romcibex SRL, Romania
Adrese alternative ale serverului AfaceriLemn.ro:
Romcibex.com | Afacerilemn.ro | Afacerilemn.com | Woodbusinessportal.com | Woodbusinessportal.ro
Woodbusinessportal.it | Woodbusinessportal.co.uk | Woodbusinessportal.hu
AfaceriLemn.ro este lider în afacerile cu lemn pentru Cherestea, Frize şi Semifabricate, Parchet, Furnir, Placaj, OSB3, Paleţi şi Europaleţi,
Case din lemn, Lemn de foc şi Brichete, Utilaje prelucrare lemn, Cherestea stejar, Cherestea fag, Cherestea răşinoase