acasă
despre noi
ediţia curentă
ediţii anterioare
abonament
publicitate
contact
    Propuneţi-ne
    un subiect de articol!
    Doriţi să primiţi
    gratuit Revista
    AfaceriLemn.ro?
    Click aici pentru a ne
    trimite un comunicat
    de presă
    Informaţii suplimentare
    puteţi găsi şi pe bursa
    de afaceri pentru
    industria lemnului
    Accesaţi acum
    cea mai mare bază de date
    de cereri şi oferte de lemn
    şi produse din lemn
    Cele mai importante
    companii din industria
    lemnului din întreaga lume
Abonare la Newsletter

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

    În practică

Kastamonu Entegre şi investiţiile sale

În 2011, Prolemn va investi fonduri de circa 50 milioane de euro pentru construcţia unei noi fabrici de PAL în localitate, cu o capacitate de producţie de 600.000 m3 pe an.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Hayat Holding, creată în 1937, susţine inovaţia şi creşterea economică, respectă mediul înconjurător şi drepturile consumatorilor, implicându-se în ample activităţi de responsabilitate socială.
Cu mai mult de 7.000 de angajaţi, achiziţii internaţionale în Bulgaria, România, Bosnia şi Herţegovina, Algeria, Ucraina, 3 companii în Top 500 întreprinderi industriale din Turcia, compania a realizat o cifră de afaceri de peste 1.5 miliarde USD în 2009.
În Turcia, Kastamonu Entegre îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 3 milioane de m2, din care 380.000 m2 reprezentând zona de producţie.
Capacitatea anuală de producţie este de 1.3 milioane m3 PAL, 660.000 m3 MDF, 23 milioane m2 parchet laminat, 15 milioane feţe uşi, 25.000 m3 placaj. Este cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, având o cotă de piaţă de 25%.
Prolemn SA este cea mai importantă investiţie străină a grupului de firme Kastamonu Entegre A.S., cel mai mare grup din Turcia în procesarea lemnului. În anul 1969, Kastamonu Entegre ia fiinţă în Istanbul. În 1971, Kastamonu Entegre pătrunde pe piaţă înfiinţând prima întreprindere de PAL în oraşul Kastamonu.
În 1975, a doua companie de PAL este instalată în Kastamonu, mărindu-se astfel capacitatea de producţie. De asemenea, în acelaşi an se începe şi producţia de furnir. Utilajele şi liniile de producţie sunt modernizate continuu, în funcţie de noutăţile apărute, pentru a face faţă cu succes cerinţelor tot mai ridicate ale pieţei.
În 1979, linia de prepresare furnir şi o linie nouă de cherestea sunt instalate în Kastamonu. Anii ’90 sunt anii marilor investiţii în Ghebze, răspândite pe mai multe arii şi planuri, liniile de furnir şi de cherestea fiind reînoite în totalitate şi mutate în Ghebze.
În 1991, este construită în Kastamonu prima fabrică de impregnare. Anul următor este marcat de o investiţie foarte importantă, în prima linie de MDF din Turcia, operaţională în acelaşi an, mai târziu fiind achiziţionată şi linia de melamină şi impregnare. În 1994, a treia linie de prepresare este instalată în Gebze. În 1998, Kastamonu Entegre demarează o nouă investiţie, prin achiziţionarea şi modernizarea companiei Prolemn SA de la FPS, fabrică de panel şi cherestea.
În 1999, linia de parchet laminat Floorpan este completată şi începe procesul de producţie. Mai târziu, linia de panouri masive şi profile laminate devine operaţională în Gebze. Aici, pe o suprafaţă de 400 de hectare de teren, se produc componente utilizate în industria mobilei, iar mărcile Medepan, Medelam, Yongapan, Yongalam, Floorpan, Masivpan, Medekap, Yongakap îşi continuă cu success activitatea de producţie.
În anul 2000, este cumpărată Gabrovnitsa AD din Kazanlik, Bulgaria, urmând ca anul următor să se înceapă producţia. Tot atunci, este instalată a doua linie de impregnare în Gebze, iar fabrica de placaj din România îşi începe activitatea.
Prolemn SA a fost fondată în 1991 şi a făcut parte din Întreprinderea de Exploatare şi Transport, vândută ulterior spre privatizare şi cumpărată de Kastamonu Entegre.
Managementul nou a creat un program de investiţii începând imediat modernizarea unor linii existente, ca fabrica de placaj, cherestea şi panel, precum şi linia automată de uscare - aburire. Pe lângă acestea, managementul a hotărât să facă o investiţie unică în Europa Continentală prin începerea în 1999 a construcţiei fabricii Doorskin. Fabrica de feţe de uşi şi-a început activitatea la mijlocul lunii noiembrie 2001, fiind echipată cu o tehnologie de ultimă oră, complet computerizată şi automatizată, cu un personal tânăr, cu înaltă calificare. Având în vedere cerinţele pieţei interne şi externe, conducerea companiei a decis pregătirea unei noi linii de presare, ecologice, care va dubla capacitatea de producţie actuală.
Prolemn SA, fiind cea mai mare componentă a grupului Kastamonu Entegre A.S., continuă să producă la cele mai înalte standarde de calitate, încercând să satisfacă clienţii şi în acest scop a implementat managementul calităţii, obţinând în 2003 certificarea I.S.O. 9001.
În prezent, fabrica din Reghin produce feţe (fronturi) din HDF pentru uşi celulare, foi de uşi celulare placate cu feţe (fronturi) din HDF şi uşi celulare cu toc din lemn de răşinoase. Produsele Prolemn se evidenţiază printr-un preţ scăzut şi calitate superioară, uşurinţă în manevrare şi montare şi termen de livrare scurt. “Unic producător în sud-estul şi centrul Europei de feţe (fronturi) din HDF pentru uşi celulare, compania oferă o diversitate de modele, realizate cu tehnologii de ultimă oră. 90% dintre produse sunt exportate în ţări din Europa Centrală, Occidentală şi de Est, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud, Africa de Nord”, a declarat pentru Revista AfaceriLemn.ro Mehmet Ilhan, director de vânzări al companiei. În 2011, Prolemn va investi fonduri de circa 50 milioane de euro pentru construcţia unei noi fabrici de PAL în localitate, cu o capacitate de producţie de 600.000 m3 pe an. "Anul trecut, compania noastră a realizat o cifră de afaceri în valoare de circa 37 milioane de euro, iar pentru 2010 ne propunem o creştere a vânzărilor cu 20%. În 2009, am comercializat peste 15 milioane de feţe (fronturi) de uşi realizate din HDF, destinate execuţiei de uşi celulare. De asemenea, am livrat către partenerii noştri circa 120.000 de unităţi de foi presate de uşi şi uşi celulare cu toc. Cu toate că situaţia economică a fost destul de nefavorabilă în ultima perioadă – şi se pare că aceasta se va răsfrânge şi asupra activităţii din 2010 – nu intenţionăm să schimbăm furnizorii de materii prime şi materiale, considerând că relaţiile de afaceri cu aceştia au decurs în limitele stabilite", a afirmat Mehmet Ilhan.
Proiectul este susţinut în proporţie de 40-50% din fonduri proprii, iar restul din credite bancare şi leasing. Finalizarea investiţiilor va creşte numărul angajaţilor companiei la 1.000, dublu comparativ cu cât are în prezent.
Existentă în planul de investiţii încă de la cumpărarea Prolemn, această fabrică de PAL sfidează criza, grupul Kastamonu nefiind afectat de criză, susţine Mehmet Ilhan. “Piaţă de desfacere bună, existenţa materiei prime, poziţie bună pentru desfacere la export, grupul Kastamonu fiind deja pe această piaţă prin intermediul produselor Prolemn”, acestea sunt avantajele alegerii României pentru această investiţie. Deşi au existat şi greutăţi, “s-au rezolvat, în final, prin buna colaborare cu instituţiile statului şi personalul tehnic foarte bine pregătit”.
Compania ar putea finaliza fabrica în perioada octombrie-decembrie a acestui an, urmând ca apoi să fie instalată şi o linie de producţie MDF, investiţiile ajungând la circa 100 milioane euro în 2012-2013.

   Comentează acest articol!
    Companie
    Nume
    Email
Verificare anti-robot 
   Vezi toate comentariile la acest articol!
    postat de dasdasdas, dsadasdsadasad în data de 02 august 2010 la ora 14.45
asdsadasdasda
Adăugaţi comentariul dvs. | Răspundeţi
acasă | despre noi | ediţia curentă | ediţii anterioare | abonament | publicitate | contact | sitemap

© 2010 Romcibex SRL - RevistaAfaceriLemn.ro, AfaceriLemn.ro & WoodBusinessPortal.com sunt mărci Romcibex SRL, Romania
Adrese alternative ale serverului AfaceriLemn.ro:
Romcibex.com | Afacerilemn.ro | Afacerilemn.com | Woodbusinessportal.com | Woodbusinessportal.ro
Woodbusinessportal.it | Woodbusinessportal.co.uk | Woodbusinessportal.hu
AfaceriLemn.ro este lider în afacerile cu lemn pentru Cherestea, Frize şi Semifabricate, Parchet, Furnir, Placaj, OSB3, Paleţi şi Europaleţi,
Case din lemn, Lemn de foc şi Brichete, Utilaje prelucrare lemn, Cherestea stejar, Cherestea fag, Cherestea răşinoase