acasă
despre noi
ediţia curentă
ediţii anterioare
abonament
publicitate
contact
    Propuneţi-ne
    un subiect de articol!
    Doriţi să primiţi
    gratuit Revista
    AfaceriLemn.ro?
    Click aici pentru a ne
    trimite un comunicat
    de presă
    Informaţii suplimentare
    puteţi găsi şi pe bursa
    de afaceri pentru
    industria lemnului
    Accesaţi acum
    cea mai mare bază de date
    de cereri şi oferte de lemn
    şi produse din lemn
    Cele mai importante
    companii din industria
    lemnului din întreaga lume
Abonare la Newsletter

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

    Editorial - iulie, 2010

Minciuna, Criza şi Guvernul
(Remake după “Dolarul, Petrolul şi Ardelenii” – film nou în formulă
clar-obscură, cu conţinut minimalist)


Campionatul mondial în plină desfăşurare. Umilinţe şi extaz. Dar mondialul este de fapt o avancronică economică? Ce mai contează … acum e fotbal. Totuşi, ce paralele interesante! Căci nu-i aşa că “balonul este rotund”?
Dar şi monede sunt rotunde. Şi se rostogolesc la fel de rău. Mai dificil este la gol. Pe acesta-l simţim până în adâncurile buzunarului când ne scotocim după banii de pâine. Înainte priveam, în percepţia profană a fiecăruia dintre noi, moneda unui stat ca pe nişte hârtii. Era frumos. Dar de când a venit criza, moneda de schimb se transformă în moneda simplă (mărunţişul mult ignorat … devine rege).
Dar să revenim la paralela noastră. Iată că avem Franţa, o superputere fotbalistică (şi economică) care pleacă acasă umilită, cu coada între picioare. Deşi erau pregătiţi şi aveau resurse, vedete, ceva tot nu a mers. La fel este şi în economia Franţei, unul dintre motoarele Uniunii Europene. Are resurse, are vedete dar … e ceva care nu merge. Toată lumea trage concluzii şi se găseşte vinovatul “şeful echipei – antrenorul, selecţionerul”. Pe de altă parte, avem echipa Coreei de Nord: fără valoare, fără ambiţii, fără conducător de joc. Şi a încasat 7 goluri. 7!!! La fel, vinovat este cel care a format şi condus echipa. Pe plan economic – stau exact la fel.
Să mergem mai departe: Portugalia. Sub presiunea “galeriei” de acasă, fosta mare putere fotbalistică şi-a învăţat lecţia şi prestează în consecinţă. Au dat 7 goluri adversarului, dar întrebarea este de ce nu s-au oprit la al 3-lea? Sau al 4-lea? De ce 7? Pentru că şi în viaţa economică şi în sport, fiecare trebuie să-şi facă treaba cât mai bine. Este atacant? Treaba lui este să marcheze. Cât se poate de mult.
Să vedem la noi. Nu avem echipă la mondial, aşa că o luăm cu economicul. Adică la fel. Nici economie de prezentat la competiţii nu avem. Dar avem conducători de joc? Păi, nici … Adică sunt totuşi unii pe funcţii, dar parcă funcţionăm mai bine fără.
Guvernul ne comunică “Trebuie să facem economii”. Frumos, adevărat. Dar toţi economiştii spun “Dacă faceţi doar economii, unde o să ajungeţi?” Poţi să începi să faci economii, dar dacă nu te ocupi să produci mai mulţi bani reali (nu prin suprataxări), ci prin stimulare, este rău, foarte rău. A face mâine o economie de genul că nu te mai duci la muncă pentru a economisi banii de benzină, este o aberaţie. Este mai mult decât indicat să tai cheltuieli inutile, dar trebuie să stimulezi consumul intern. Piaţa internă. Şi exporturile. Să vedem … Canada: “Ne apropiem de ieşirea din criză”. Noua Zeelandă: “Suntem foarte aproape de a recupera scăderea economică în totalitate”. Ce au ele în comun? Piaţa internă: consumul este bazat preponderent pe producţia internă!
Dar Canada şi Noua Zeelandă sunt departe de noi. Dacă ne uităm peste gard, adică la bulgari, vedem că noi creştem taxele – ei le scad, ca să atragă investiţii. Noi pierdem firme, la ei se crează firme. Rezultat? Premierul bulgar declară “Stăm mult mai bine decât voi” (n.r.: voi, românii). Este prea târziu să ne mai aducem aminte de filmul “Petrolul, Dolarii şi Ardelenii”? Acolo aveam o familie de ardeleni care plecau în lume să-şi facă un rost mai bun. Şi ajung în mijlocul unor intrigi americane complexe, cu lupte pe petrol şi toate cele. În film, românii înving şi totul este cu happy end. Noi am ieşit în lume cu economia noastră, avem şi un ardelean la cârmă, dar …
   Comentează acest articol!
    Companie
    Nume
    Email
Verificare anti-robot